İmar Barışı ve bazı bilinmeyenler…
Diyelim ki 5 katlı bir binanız var siz buna iki kat kaçak kat eklemiştiniz ve imar barışı ile bu yapıları yasal hale getirdiniz. Sonrasında bir deprem oldu veya bir şekilde bina yıkıldı veya kentsel dönüşüme girdi, bu yapmış olduğunuz iki kat hakkında hiçbir talepte bulunamazsınız. Kısacası İmar Kayıt Belgesi, sadece iki katınızın orada olduğuna dair bir belgedir başka bir anlam ifade etmez ve sadece yapı kayıt belgesidir…
İmar Barışı hangi bina ve yapıları kapsıyor?
2018 yılından daha önce yapılan ve alan olarak, belediye, milli emlak ve kişilerin kendilerine ait mülklere yapılmış her türlü bina ve yapıyı kapsamaktadır.
İmar Barışı Yasası ile tapu çıkarılır mı?
Yasa içinde tapu sorununu çözmek adına geçen bir madde yok ama yapı kayıt belgesi çıkaran vatandaşlar, şahıslara ait olan mülkler, kooperatifler veya toplu konutlar gerekli belgelerle birlikte tapu sicil müdürlüklerine başvuruda bulunarak, tapu yenileme işlemi yapabilirler. Daha öncesi ruhsatlı olarak işe başlamış ama kanuni olarak uygunsuzluk taşıyan yapılar da tapu değişikliğine gidebilirler.
Yapı Kayıt Belgesinin faydası nedir?
Yapılar üzerinde belediyelerce cezai işlem uygulanmış veya mahkeme kararı ile yıkım kararı çıkmış olan yapılara karşı bir koruma kalkanı oluşturuyor diyebiliriz. Bununla birlikte, elektrik, doğalgaz su aboneliği olmayan veya yaptıramayan konut, işyeri ve yaşam alanlarınıza bu aboneliklerin yapılabilmesini sağlayan belgedir.
Yapı Kayıt Belgesi için ücret nasıl belirlenir?
Yapı Kayıt Belgesi ücreti; “İmar barışı” binanın toplam inşaat alanının birim yapı maliyet bedelinin çarpılmasıyla elde edilir. Bedel, yapının bulunduğu arsanın alanı ile Emlak Vergisi ve bulunduğu bölgenin rayiç bedelinin çarpılması sonucu ortaya çıkan değerler toplamının konutlarda % 3'ü, işyerlerinde % 5'idir. Ortaya çıkan bu hesaplama, imar barışı sonucu alınacak Yapı Kayıt Belgesinin ücretini ortaya çıkarır. Alınan Yapı Kayıt Belgesi toplu bir başvuru ile yapılıyorsa, binada kaç malik varsa eşit olarak bölünerek ödemesi yapılır.
Hazine alanında veya belediye parselinde oturanlar tapu alabilir mi?
Evet böyle bir durum söz konusu ancak burada önemli bir konu var, eğer 2018 yılı öncesinde bu alanlara bir yapı yapmış iseniz ve o tarihe kadar da ecri misil parası ödemesi yapmışsanız, piyasa rayiç bedeli üzerinden yapılacak satışta, ilk olarak satın alma hakkı işgalciye ait olmaktadır. Bunun dışında bu alanlar için tapu çıkarmak mümkün olmayacaktır. 2018 yılı sonrasında yapılacak, İmar Barışından faydalanırım düşüncesiyle yola çıkanlar için durum pek iç açıcı olmayacaktır. Ödemiş oldukları Yapı Kayıt Belgesi miktarları iptal edilecek, üzerine de bir cezai işlem ücret ödemesi ile karşılaşacaklardır.
Yapı kayıt belgesi almak için belirli bir tarih var mı? Son tarihten başka başvuru yapılabilir mi?
İlk tebliğe göre 31 Ekim 2018'e kadar başvuru yapılabiliyordu, ancak bu tarih 31 Aralık 2018 yılına kadar bu süre uzatıldı. Yapı kayıt belgesi ücretlerinin son ödeme tarihi ise 31 Aralık 2018'dir. Bu tarih için herhangi bir tarih uzatması söz konusu değildir. Eğer bu tarihte bir değişiklik olmaz ise, yeniden başvurmak mümkün olmayacak ve başvuru hakkınızın süresi dolmuş olacaktır.
8 kişilik bir apartmanda 1 kişinin rızası olmazsa imar barışı hakkından yararlanılabilir mi?
Bu durumlarda İmar barışı başvurusu yapamıyorsunuz. Kaldı ki, kat mülkiyetine geçmede ve para ödemede herkesin rızasına ihtiyaç bulunmakta. Diyelim ki olmadı, yasa bu halde kalır ve herhangi bir düzenleme yapılmazsa, imar başvurusuna da başvurulamaz, kat mülkiyetine de gidilmez. Kısacası apartmanda herkesin rızasına ihtiyaç bulunmakta ve diğer daire sahiplerinin de muafakat vermesi ve bunu noter tasdikli olarak yapmak durumundalar.
Hisse tapulu yerde ruhsatsız yapılmış binalar yapı kayıt belgesi alıp kat mülkiyetine geçebilecek mi?
Aynı şekilde yapı kayıt belgesine başvururlar. Ancak parselde çok hissedarın ve birden çok binanın bulunması, imar planında yol ve yeşil alana gelen bölümlerin terki konusunda o parseldeki malikler arasında uzlaşma sağlanması pratikte mümkün değil. Dolayısıyla kat mülkiyetine geçilemez.
Tolu konut veya sitelerde imara aykırı olan ortak alanlar veya sosyal tesisler için yapı kayıt belgesi başvurusu yapılabiliyor mu?
Böyle alanların veya buna benzer alanların başvurusunu yapabilmeniz için mal sahibi olnaız gerekir, zaten kişilerin beyanına istinaden başvurular kabul edilmektedir, durum böyle olunca bu başvurular sistemden çıksa bile, sonrasında belge iptaline gidilecektir.
Yapı Kayıt Belgesi “İmar Barışı” ücretleri hangi rayiç bedel üzerinden hesaplanıyor?
Evet, rayiç bedel üzerinden hesaplanıyor. Bu rayiç bedel, bilinenin aksine emlak rayiç bedeli veya serbest piyasa rayiç bedeli değildir. Devlet kurumlarının tespit etmiş olduğu değerler üzerinde olmaktadır.
İnşaat Ruhsatında bodrum katı garaj veya depo olarak gözüken bir yer için, yapı kayıt belgesi çözüm müdür?
Bu tür sorunlu yerler İmar Barışı ile çözülebilir. Başvuru sonrası sırasıyla, yeminli bir harita mühendisliği odasına başvuru yapılacak, sonrasında harita kadastro müdürlüğüne gidilecek ve en son tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapılarak soruna çözüm bulunabilecektir.
Hazine ve 2B arazileri üzerine başvurular yapılıyor bunlar olumlu sonuçlanır mı?
Mülkiyeti şahsın kendisine ait olmayan arsalar varsa ya da 3. şahıslara ait olan yerler başvuru yapılamaz. Hazine'nin tahsisli alanlarına da başvuru yapılamaz. Başvurulsa bile belge iptal edilecek üzerine bir de yasal işlemler ve cezai işlemler yapılacaktır.
NOT:
Bu bilgiler http://fasonprojecizim.com sitesine aiittir ve izinsiz kopyalanarak başka yerlerde kullanılamaz, iletişim formundan veya mail yolu ile bilgilendiren siteler veya mecralar http://fasonprojecizim.com adresini kullanarak paylaşımda bulunabilirler...