Destek Hattı:

0541 880 35 32

Haber Detay

Mimari Proje Aşamaları
Birinci etap;  Konsept Proje
Bu projeye çalışmaya başlamadan önce, belediyelere giderek veya varsa internet üzerinden imar durum belgesi ve plan notlarının talebinde bulunuyoruz. Konsept projeler genel olarak işverenle fikir alışverişi doğrultusunda hazırlanır ve onayı alınır.

İkinci etap;  Avan Proje
Avan proje belediyelerin yapı ruhsatı vermeden önceki ön onayı olarak adlandırılabilir. Mimari proje çizimlerinde avan proje genel olarak bu şekilde kullanılır. Bunu bazı belediyeler yaparken bazıları yapmamaktadır o yüzden her belediyeye sunulacak mimari proje için avan proje şartı bulunmamaktadır. Bu arada şunu da belirtmek isteriz avan proje çalışmaları için de resmi imar durum belgesi başvurusu yapılmalıdır. Resmi imar durum belgesi için başvuruda istenen belgeler kimlik fotokopisi, arsa tapusu, çap ve aplikasyon krokisi gerekmektedir.

Bu işlemlerin yapılabilmesi için iki yol bulunmaktadır. Birincisi işveren mimara vekalet verir ve tüm işlemleri mimari projeyi çizecek olan mimar takip ederek sonuçlandırır. Böylece tüm resmi evrakları toplamayı ve resmi dairelere bu belgeleri sunmak için yetkilendirilmiş olur. Bu daima avantajlı bir yoldur çünkü mimari projeyi çizen mimar ve işveren için zaman kaybı asgari düzeye çekilmiş olacaktır.

İkinci yolu ise işi tamamen işverenin kendisinin takip etmesidir. Bu yolla işler biraz daha meşakkatli olarak ilerleyecektir.

İmar durum belgesi temini sonrası artık çizilen mimari projenin avan proje olarak netleşmiş olduğunu görüyoruz. Bu süreçte çizilmiş olan mimari proje detaylanmış olur. Yani, mimari projelerde belediyelerin istemiş olduğu birçok detayın, mimari projeye işlenmiş olması demek oluyor. Bunları sıralamak gerekirse, planların tam olarak çizilmesi, emsal tablolarının tam olarak yapılması, görünüşlerin ve kodların tam olarak oturtulması, sıfır sıfır kodunun tam olarak yapılması ve diğer tüm hesaplamaların yapılmasıdır. Elbette tüm bunları tam olarak yapmak zorunda da değilsiniz, benzer boyutlarda ve emsale uygun ölçülerde avan projenizi oluşturabilirsiniz. Tasarlamış olduğunuz mimari projenin vaziyet planıyla birlikte avan proje başvurusunu oluşturursunuz. Kod kesit ve inşaat istikamet rölövesi almamız da gerekiyor bunu da hatırlatmadan geçmeyelim. Kod kesit imar durum veya vaziyet planına göre parselin köşe kodlarının gösterildiği krokidir. Bize sıfır sıfır kodunu nereden alacağımızı gösterir.
İnşaat istikamet rölövesi ise mimari projenin imar durumuna uygun olarak hazırlanan parselin mesafesini ve yapılacak olan binanın ebatlarını gösteren bir krokidir. Tüm bunların sonrasında belediyeye giderek kod kesit belgesi talebinde de bulunulmalıdır.
Avan projemizi belediyeye sunduktan sonra belediye röportörleri tarafından mimari proje incelemeye alınır ve eksik gördükleri veya fazla gördükleri yerlerin düzeltilmesi için vermiş olduğumuz mimari proje çıktısı üzerine not olarak tarafımıza iletilir ve mevcut düzeltmeler yapılabilecek durumdaysa, ruhsat alınabilir projeler arasına yollanır. Fakat yapılan mimari proje çalışmasında mevzuatlara aykırı çok büyük değişiklikler söz konusu ise büyük bir düzeltme işi var demektir.

Avan projemiz diyelim ki onaylandı ve kabul edildi, bu durumda belediyeden belediyeye değişmekle beraber, altyapı, kanal veya su işleri servisinden mekanik ekip tarafından çalışılan belgeler düzenlenir. Burada belirtmemiz gereken bir önemli konu da, çalışılan mimari proje esnasında, mekanik, statik ve elektrik konusunda çalışılacak arkadaşlardan bilgi alınarak bu bilgilerin projemize işlenmesi gerekmektedir. Yani çalışacağımız çok küçük kolonların veya büyük kolonların proje tamamlanma aşamasında gelindiğinde işi sil baştan yapmamız gerekebilir, işte bunun önüne geçebilmek için yukarıda bahsettiğimiz ekiplerle işbirliği içinde çalışmakta fayda olacaktır. Avan projemizi oluşturduk ve tamamladıktan sonra artık ruhsat projesi oluşturma aşamasına geçebiliriz.

İnşaat ruhsat projesi yapımızın tamamen legalleşmesi, tapuda değişikliğe gidilebilmesi, kat mülkiyeti kurulabilmesi, binalarda ikamet edilebilmesi gibi birçok hakkın kazanılması demek oluyor. Tüm bunları yönetmelikler doğrultusunda yaptığımız için artık resmi olarak bir inşaat projesine sahip olacağımız anlamını taşır.

Mimari projemizi bu işlemler doğrultusunda yapmış olduk, artık sıra belediyelere ruhsat başvurusu yapmaya gelmiş bulunmakta. Bu durumda belediyeler bizden, eğer çizilmişse, bizden onaylı mimari avan projeyi ister onunla beraber, statik proje, mekanik proje, elektrik projesi, zemin etüd raporu, peyzaj projesi, akustik proje,  (ekb) enerji kimlik belgesi, (yif) yapı denetim firması tarafından verilen belgeyi, proje müteahhit taahhütnamesi, altyapı katılım belgesi ve hafriyat belgesi talep edeceklerdir. Bazı belediyeler daha fazlasını veya eksiğini de talep edebilirler. Bu süreç oldukça yorucu olabilir ve defalarca belediyelere gidip gelmek durumunda kalabilirsiniz, bunu da hatırlatmakta fayda var.

Mimari projenizle birlikte, mekanik, statik, elektrik ve diğer istenen projeleriniz onaylandıktan sonra, tüm bu projeler ruhsat yazısı olarak adlandırdığımız yazılı evraklara dönüşüyor ve resmileştirilmiş olunuyor. Bunun ardından kesinleşmiş mimari projemize geçiş yapıyoruz.

Onaylanan mimari proje dosyamız, bu süreçlerden geçerek ruhsatlandırılır ve tamamlanmış olur. Bundan sonrası artık size işveren veya müteahhit ile sizin aranızda varılan mutabakat sonrası uygulama projesine geçiş yapılır. Burada birçok detaya yer verilebilir, kapı-pencere detaylarından, kullanılacak ve yapıyı oluşturacak tüm detaylar burada yer alır ve gösterilir.

Bu bilgileri faydalı bulduysanız lütfen bültenimize üye olarak yeni bilgiler paylaşılması için katkıda bulununuz, ilginiz için teşekkür ederiz…   

 

Diğer Haberler

Mimari Proje Çizim
Mimari Proje Çizim . 05 - Ocak - 2022
Mimari proje çizimleri
Mimari proje çizimleri. 17 - Eylül - 2021
Mimari Proje Mimari Tasarım
Mimari Proje Mimari Tasarım. 28 - Mayıs - 2021
Mimari Proje hizmetleri
Mimari Proje hizmetleri. 27 - Mayıs - 2021

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.